Sembla que darrerament hi ha un cert increment de la transmissió d’immobles. A continuació us…
Quin és el cost fiscal de la donació d’un immoble?
El principal propòsit d’aquestes quatre ratlles és ressaltar la importància d’una bona planificació a l’hora de fer una donació i no oblidar els cost fiscal de l’operació feta per un bon fi.
A l’hora de donar un immoble s’han de tenir en compte com a mínim tres impostos:
1.- Impost sobre Donacions: és l’impost que ha de pagar qui rep la donació, a Catalunya aquest import serà del 5%-7%-9% en funció de la quantia de la donació, (tot i que existeix una reducció per donació de primer habitatge habitual a descendents).
2. Plusvàlua municipal: aquest és el que s’ha de pagar a l’Ajuntament, per l’increment del valor del terreny de l’immoble urbà. També l’ha de pagar qui rep la donació. Normalment quants més anys s’hagi tingut la finca en propietat més es pagarà. A partir dels 20 anys de permanència es pagarà el mateix import.
3. Impost sobre la renda: tot i que és l’impost més comú, la majoria de contribuents desconeix que també s’ha de pagar per la donació. Normalment les quanties a pagar són elevades. Es tributa com si fos una transmissió (per exemple per venda de l’immoble) i s’aplica la taula de l’estalvi tributant pel 2017 entre el 19% i 23% del guany patrimonial, entre el valor d’adquisició o construcció i el valor de transmissió (ull! S’ha de valorar a preu de mercat, com si es transmetés a un tercer). Són molt habituals les comprovacions de l’Administració Tributària per revisar aquests valors.
Cal recordar també que els coeficients d’actualització de l’IPC han desaparegut i els coeficients d’abatiment que feien reduir molt la tributació gairebé també, ja que es limiten als primers 400.000€ de transmissió sigui onerosa o donació.